четверг, 2 февраля 2017 г.

Українська Антарктида

антарктида_10
Українська Антарктида 
 Чи потрібна Україні Антарктида? Це питання виникало, коли трапилася нагода отримати свою антарктичну станцію. Країна була в економічному занепаді, і багато хто сумнівався, чи "потягне" нужденна Україна її утримання. Це питання час від часу виникає і сьогодні. Наприклад, у ситуації, коли повернення полярників додому після річної зимівлі опиняється під загрозою через відсутність коштів у бюджеті на фрахтування судна. Навіщо країні, яка втратила свій потужний науково-промисловий потенціал, машинобудування, риболовецький флот тощо і скотилася до виготовлення примітивних ларьків, наукова станція в далекій Антарктиді?  Ми спробували знайти відповідь(і).
Більше читайте тут: http://gazeta.dt.ua/ECOLOGY/ukrayinska-antarktida-_.html

среда, 1 февраля 2017 г.

Наскільки холодно у найхолоднішому місці на Землі

В ході проведення багаторічних досліджень екологи знайшли на Землі місце вічного холоду: температура повітря в ньому опускається до -92…-94°С. Людині в такому місці потрібно дихати вкрай обережно: кожен подих може призвести до опіку горла або легень.
Дивовижне місце розташоване у східній частині Антарктиди, на одному з її віддалених плато. На крижаному гребні, що з’єднує Купол Аргус та Купол Фуджі, є впадини глибиною 2—4 метри. Саме в них збирається надзвичайно холодне повітря. Від низьких температур поверхня крижаного покриву там навіть потріскалась, і вік таких тріщин може становити кілька сотень років, відмічають вчені.

День бабака

День Бабака (2017-02-02)

День Бабака
День Бабака  - одна з найпопулярніших традицій США, що полягає у визначенні тривалості і погоди весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака.
Відзначається щороку 2 лютого.
Суть традиції полягає у спостереженні за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори - отже, буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори - отже, йде рання весна. Це пов'язано з повір'ями, що побутують у США і які пояснюють суть ворожіння на погоду: шотландське «Якщо День Стрітення сяючий і чистий, то буде дві зими на рік» та німецьке «Якщо бабак бачить свою тінь, то зима триватиме ще 6 тижнів».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...