пятница, 20 октября 2017 г.

Цікаві факти про вітер



Цікаві факти про вітер

Історія людини тісно пов'язана з вітром, саме він приводив у рух парусні кораблі і лопаті млинів. Попутного вітру бажаємо ми один одному і сьогодні. І при цьому впевнені, що все буде добре у справах і житті.


Вітер є всюди, і в різних частинах світу його називають по-різному, залежно від його властивостей: вовкоїд, золотоноша, манго-фанго, козяча борода, косоокий Боб, котяча лапа, кур'єр ... і ще тисячі різних назв.
Звідки вітер взагалі береться? Він виникає через нерівномірний розподіл атмосферного тиску. Вітер завжди спрямований від зони високого тиску до зони низького тиску.

Вітер буває не тільки горизонтальним, але і вертикальним. Щоправда, сила вертикального вітру в сотні разів менша горизонтального.
Одного разу до царя Соломона прийшла зі скаргою старенька. Скаржилася вона, що на останні гроші купила на базарі борошна і понесла його додому, але тут налетів вітер і все борошно розсіяв. Старенька запитала, а чи не можна стягнути збитки з вітру? Інший би послав бабцю куди подалі, але цар Соломон був мудрий і розсудив справу на її користь. Він стягнув штраф за розсипане бабине борошно з ... корабельників, які весь ранок молилися, щоб був вітер.
Всі знають пісню "Ветер перемен", але лише небагато знають звідки пішов цей вислів. Виявляється, 40 років тому прем'єр-міністр Англії назвав "вітром змін" визвольний рух в країнах Африки.
Бувають часи, коли небо над Пекіном стає зеленого кольору. У ці дні в китайських прогнозах погоди повідомляють про сильний вітер, який несе жовту пил з пустелі Гобі.
Вітер біля поверхні землі вимірюють флюгером, а на висотах - спеціальною гумовою кулею, яка наповнюється воднем.
За твердженням американських метеорологів нещодавно їм вдалося зафіксувати найсильніший порив вітру за останні двадцять років. Рекорд швидкості вітру був помічений в штаті Нью-Гемпшир. Швидкість пориву вітру склала 70 м/с. До речі, в 1934 року в тому ж самому місці був зафіксований абсолютної рекорд швидкості вітру, який не побитий досі - 103 м/с.
Єдині живі істоти, які народжують потомство на ураганному вітрі - це Імператорські пінгвіни. Це найморозостійкіші птахи виводять і ростять своїх пташенят в Антарктиді, взимку, на 60-градусному морозі при скаженному вітрі.
Кілька років тому, премію за найдурніший винахід, отримав "пасивний двірник". Двірник для бічного дзеркала машини працює від сили вітру, і, як зазначено в інструкції із застосування, МОЖЛИВО буде сам очищати дзеркало під час руху.
Найсильніші вітри в Сонячній системі дмуть на планеті Нептун. Це планета славиться своїми бурями і швидкими вітрами, які завжди дмуть тільки в західному напрямку, проти обертання планети. Максимальна швидкість, яку заміряли вчені на Нептуні - 2 200 км/год.
На озері Байкал відомо більше 30 вітрів, кожен з яких має свою назву. Найвідоміші: Баргузин, Сарма, Култук. За спостереженнями місцевих жителів кожен вітер має свої особливості. Взимку на Байкалі вітер дме з суші на озеро, а влітку з озера на сушу, що властиво для морського узбережжя.
"Сонячним вітром" називають рух плазми сонця в міжпланетний простір. Сонячний вітер, дме зі швидкістю від 300 до 600 км/сек. Він є причиною геомагнітних бурь.
У шкалі Ботфорта, поряд зі штилем і штормом, є термін "Свіжий вітер". Якщо вітер дме зі швидкістю від 8 до 10 метрів в секунду він називається свіжим!
Виявляється, найсильніші вітри на нашій планеті дмуть на висоті від 8 до 50 кілометрів над землею. Найчастіше вони спрямовані із заходу на схід і досягають іноді швидкості 450 кілометрів на годину.
Багаторічні спостереження за напрямом і силою вітру зазвичай зображують у вигляді графіка - його називають "троянда вітрів".
На Камчатці є "бабин вітер"! Це слабкі пориви повітря, які супроводжуються ясною і теплою погодою. А "бабиним вітром" його називають, тому що цей вітер особливо сприятливий для сушіння білизни.
Одне з міст Йорданії щодня піддається руйнівному впливу вітру. Причому небезпечний навіть не сам вітер. І навіть не пісок. А сіль з Мертвого моря, яка руйнує історичні пам'ятки в цьому місті.
38 років тому світ побачив, що американський астронавт став першою людиною, що висадилися на Місяці. Але через кілька років, увагу людей привернув цікавий факт! На кадрах "місячної хроніки" американський прапор, встановлений астронавтами, майорів, як ніби він був на вітру. Але звідки взятися вітрі на Місяці? Багато скептиків глузували з цього факту і доказували, що прапор, який розвивається на Місяці, є ще одним доказом того, що людині так і не вдалося побувати на супутнику Землі.
Одна американка завоювала титул "Найбрехливішої дівчини в світі" за допомогою вітру. Вона збрехала наступне: "У нас в Оклахомі дмуть дуже сильні вітри, але два роки тому вони дули так сильно, що помідори в моєму городі ніяк не могли дозріти, вітер здував з них ... сонячні промені".
Як відомо, у різних народів є різні традиції в одязі. Аборигени Вогненної Землі носять одяг, який не захищає їх тіло повністю, а покриває його приблизно наполовину. Справа в тому, що аборигени носять свій одяг з того боку, звідки дме вітер.
Не секрет, що вітер впливає на напрям польоту і швидкість літака. А, виявляється, сильний боковий вітер навіть виключає зліт і посадку літаків.
Фільм "Віднесені вітром" визнано найпопулярнішим фільмом серед жителів Великобританії за всю історію кінематографа.
Саме всередині воронки торнадо народжується найшвидший на Землі вітер, швидкість якого досягає 480 кілометрів на годину.
При певному поєднанні параметрів навколишнього середовища виникає рідкісний метеорологічний феномен, коли вітер скачує сніг в рулони. Накопичення снігових шарів відбувається як при ліпленні сніговика, тільки рулони зазвичай мають циліндричну форму і часто бувають порожніми всередині. Щоб сніжний рулон почав формуватися, земля повинна бути покрита скоринкою льоду, сніг має бути вологим і пухким, а швидкість вітру - досить великою, щоб підняти товщу снігу.
У 1979 році американка Ельвіта Адамс вирішила звести рахунки з життям, вистрибнувши з 86 поверху Емпайр-Стейт-білдінг. Однак сильний порив вітру задув її назад до будівлі, і вона приземлилася на карниз 85 поверху, відбувшись лише переломом стегна.
Найсухіше місце на Землі - не Сахара або інша відома пустеля, а область в Антарктиді під назвою Сухі долини. Ці долини майже повністю вільні від льоду і снігу, оскільки волога випаровується під дією найпотужніших вітрів, що досягають швидкості 320 км/г. У деяких районах цієї області дощів не було вже два мільйони років.
Мовою індіанців мікмак деякі дерева названі відповідно зі звуком, який видає вітер, дуючи крізь них восени через годину після заходу. Причому зі зміною цього звуку змінюються і назви дерев.
Стрибунам з трампліна на лижах не можна бажати попутного вітру - він їм тільки шкодить. Набагато краще зустрічний вітер, завдяки якому перед лижником у польоті створюється повітряна подушка, і він летить далі. Для початку стрибка спортсменам відводиться певний час, протягом якого тренери намагаються вибрати оптимальний момент старту з урахуванням вітру. Зміна вітру по ходу змагань може зробити умови для учасників нерівними: якщо лижникові дістався тільки попутний вітер, його шанси на медалі навіть з найкращою технікою різко знижуються. Хоча в 2010 році в правила змагань внесені поправки, які враховують силу вітру у формулі підсумкової оцінки стрибка.
Найжахливіший в історії торнадо за всю історії нагрянув 18 березня 1925 в США. Основний удар припав на 3 штату - Іллінойс, Міссурі, Індіана, загинуло 689 осіб, майже 2000 поранено, 4 міста були повністю знищені, ще 6 майже повністю зруйновані, без даху над головою залишилися 11 тисяч людей.
Джерело:http://tsikave.ostriv.in.ua/publication/code-5A432F8CBE7F9/list-22AE31EDF27

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...