воскресенье, 18 декабря 2016 г.

Географічні рекорди

Картинки по запросу гориРекорди суші
Найвіддаленіша від світового океану точка суші розташована в китайській пустелі Дзоосотойя Елісен, у Сін-К'янгу. 
Найближча точка океанічного узбережжя віддалена від згаданого місця на 2648 км.
Найбільша частина світу - Азія, площа якої 43 млн. кв. км. 
Найбільший материк земної кулі - Євразія. Її площа 54,4 млн. кв. км.

Найменший з материків - Австралія (7 млн. кв. км). Також утримує за собою звання найвіддаленішого, найрівниннішого, найпосушливішого і найменш населеного материка.
 Джерело: http://www.geograf.com.ua



Найвищий материк земної кулі - Антарктида. Її середня висота 1350 м над рівнем океану.

Найбільший острів планети - Гренландія із площею 2176 тис.кв.км.

Найвище на Землі нагір'я - Тібетське (з висотами понад 7 тис.м. над рівнем світового океану). 

найдовша гірська система - Кордільєри. На 15 тис. км тягнуться вони вздовж усього Тихоокеанського узбережжя Америки. 

Найвища гірська система світу - Гімалаї. Найвища їх точка - Джомолунгма (або Сагарматха чи Еверест) має висоту 8848 м над рівнем океану. Це найвища гірська вершина земної кулі.

Найвища вершина світу за межами Азії - гора Аконкагуа в Андах (6969 м).

Найвищий вулкан земної кулі - Охос дель Саладо (6891 м) у Південній Америці, на кордоні Чілі й Аргентини.

Найвища вершина у світі у відносній близькості до берегової лінії світового океану - Пік Крістобаль Колон (Сьєрра Невада де Санта Марта, Колумбія). Має висоту 5775 м при віддалі від Карибського моря у 42 км.

Найвіддаленіша від центру планети точка її поверхні - вершина вулкана Чімборасо в Еквадорі (що досягається завдяки розташуванню його у екваторіальній зоні планети, у поясі найменшого стиснення геоїда).

Найактивніший вулкан на Землі - Нірагонго, на сході республіки Заїр. Він порівняно невисокий (близько 3500 м), але у великому кратері нього вулкана постійно вирує і фонтанує чимале лавове озеро, що іноді навіть виходить із своїх берегів. Уже кілька тисяч років з ним поділяє перше місце "вулкан-маяк" Стромболі в групі Ліпарських островів біля берегів Італії. Подібним "вулканом-маяком" є Ісалько на берегах республіки Сальвадор у Центральній Америці, але він значно молодший, йому менш як 200 років.

Репутацію ж найспокійнішого вулкана здобув японський вулкан Фудзіяма на острові Хонсю. Його називають дрімаючим вулканом, тому що свою активність він виявляє всього один-два рази на 100 років.

Район найбільшої кількості діючих вулканів - Великі і Малі Зондські острови Малайського архіпелагу. Тут 95 діючих вулканів.

Відомо, що на Землі щороку відбувається в середньому 100 тис. землетрусів, з яких близько 100 руйнівної сили.

Першість щодо кількості землетрусів належить Японським островам та південноамериканській республіці Чилі. У кожній з цих країн щороку відбувається понад 1000 землетрусів, тобто по три землетруси на день. Недарма ці країни називають "гамаками земної кулі". 

найсильніший зареєстрований землетрус відбувся в 1960 році в Чилі.

Найспокійнішим у сейсмічному аспекті материком є Антарктида. Хоча молоді гори та вулкани (Еребус) є проявами тектонічної активності надр материка.

Найбільшою з відомих людству печер світу визнано північноамериканську об'єднану систему печер Флінт-Рідж-Мамонтову у штаті Кентуккі (США). Загальна довжина її ходів 252 км. На другому місті печера Хьоллох у Швейцарії (близько 119 км) Третє місце на сьогодні займає печера Оптимістична (108 км), розташована у Борщівському районі на Тернопільщині. Вона є також найдовшою печерою гіпсах. За довжиною галерей з нею змагається інша печера Поділля - Голубі озера (101 км). Всього на материках нашої планети відомо 35 печер, довжина яких перевищує 10 км.

Найглибша серед усіх відомих печер - Бержере у французьких Альпах. Цей "чемпіон" безодні сягає під землею на глибину 1128 м Серед улоговин земної кулі найглибша зайнята Мертвим морем. (Південно-Західна Азія). Рівень його на 392 м нижчий від рівня океану.

Найглибший суходільний каньон на планеті - Котауасі, 3535м, розташований у департаменті Арекіпа, Перу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...