среда, 21 декабря 2016 г.

Top 10 / П'ять найвищих та п'ять найширших водоспадів світу

Картинки по запросу водоспадиВенесуела, ПАР, Перу, США, Канада, Зімбабве, Норвегія, Бразилія - ​​ці країни об'єднує одне: тут знаходяться найбільші водоспади світу. Розташовані в національних парках, іноді на межі двох, а то й трьох держав, ці місця приваблюють шанувальників гострих відчуттів - бейсерів (любителів стрибнути з високої точки, озброївшись планером або парашутом), альпіністів і молодят.





Анхель

Найвищий водоспад світу Сальто Анхель знаходиться в країні піратських скарбів Венесуелі. Правда, вимірювачі розійшлися в оцінці його висоти: хтось стверджує, що вона становить 1054 м, хтось - що 979 м над рівнем моря. Але статус найвищого не заперечує ніхто. Водоспад знаходиться на річці Чурум, що входить в басейн річки Оріноко. Звідси і місцева назва водоспаду - Чурум-Меру.
 Тут, в одному з найкрасивіших природних місць Південної Америки, і знаходиться візитна картка Венесуели - водоспад Анхель. З лтопада по травень за сприятливих погодних умов можна здійснити політ на невеликому літаку з панисорамними вікнами над Тепуї (плоскими горами, якими славиться цей "загублений світ").

Тугела

Південноафриканський водоспад Тугела займає друге місце в списку найвищих водоспадів світу - він підноситься на 948 м над рівнем моря. Знаходиться Тугела на однойменній річці в Королівському національному парку Наталь в Квазулу (містечко в провінції Наталь, ПАР) в Дракенсберг (Драконових горах). У зимові місяці обрив гірського уступу Амфітеатр, з якого падає вода, іноді замерзає, а околиці - кручі, вкриті лісом річкові долини, сільськогосподарські угіддя на гірських схилах і великі області незайманої дикої природи - покриваються снігом. А ось влітку до Тугела відправляються любителі риболовлі та гірських велосипедів.



Ґокта
Третю сходинку нашого рейтингу займає відкритий в минулому році в Перу водоспад Ґокта, що потіснив з цього місця Йосемитский водоспад (727 м). Ґокта знаходиться в самому серці провінції Чачапойяс, штат Амасонас, Перу. Тут в минулому році дослідники виявили в непрохідній сельві в 650 км від Ліми, столиці Перу, водоспад заввишки 771 м. Першовідкривачі з перуанського-німецької експедиції назвали його по імені найближчого селища Ґокта. Розкопки руїн фортеці індіанців Чачапойя Куелап, виявленої поблизу, показали, що в 1000-1400 роках Куелап був густонаселеним містом.

Йосемітський водоспад

Висота Йосемітського водоспаду - найвищого в Північній Америці - 727 м над рівнем моря. Він розташований на однойменному притоці річки Мерсед в Національний парк Йосеміті штату Каліфорнія, США. Мандрівникам варто знати, що в роки, коли випадає мало снігу, водоспад в кінці літа або восени може пересохнути. Тому, щоб побачити "місце, де сидів Бог, коли творив Америку" (так американці, які пишаються своєю країною і своєю історією, називають Йосемітський долини) у всій пишноті слід їхати туди навесні.

Утігард

Щоб за одну поїздку оглянути не один, а багато водоспадів, слід їхати до Норвегії, де зосереджені всі найвищі водоспади Європи, що перевершують міццю і красою прославлені водоспади Альп і Піренеїв. Найвищий з норвезьких водоспадів - Утігард - падає з висоти 610 м. Знаходиться на льодовику Йостедал, впадає в озеро Дуена.

П'яту сходинку в рейтингу найвищих водоспадів з Утігардом ділять Мтаразі-Фолс в Зімбабве і Кукенан в Венесуелі. Їх висота також становить 610 м над рівнем моря.

Кон

Найширший водоспад в світі знаходиться в Південно-Східній Азії, в Індокитаї. Кон, або Кхон, знаходиться на річці Меконг в 15 км від острова Дон-Кхон на кордоні Лаосу і Камбоджі. Його базальтовий гребінь простягається на 12-13 км. Навколо водоспаду багато ресторанчиків, є оглядовий майданчик, можна спуститися до самого водоспаду. Крім того, тут водиться рідкісна різновид річкового дельфіна. Цих тварин можна побачити з грудня по травень.

Гуаїра

У Південній Америці на кордоні Бразилії та Парагваю на річці Парана знаходиться семікаскадний водоспад Гуаїра, або Мережі-Кедас. На південному заході Бразильського нагір'я ріка Парана і її притоки перетинають плоску поверхню лавового плато. Тут Парана тече в широких неглибоких долинах і падає з плато, утворюючи величезні водоспади, які займають друге місце серед найширших водоспадів світу. Ширина Гуаїра 4800 м.

Ігуасу

У Південній Америці на кордоні Бразилії та Аргентини в національному парку Ігуасу знаходиться найповноводніший водоспад світу - Ігуасу (обсяг падаючої води -1750 куб. М / сек.). Це система з 275 водоспадів, розділених скелями. Загальна протяжність цієї двоступеневої системи каскадів - 4000 м (третій по ширині в світі), висота - близько 80 м. З бразильської сторони до водоспаду можна добратися на фунікулері, при цьому оглядаючи околиці - унікальний природний заповідник, який вражає пишністю і різноманітністю флори і фауни . Але аргентинський шлях набагато цікавіше: мандрівникові належить пройти 3 км по стежках і містках, які проходять по краю водоспадів Глотка Диявола, Святий Мартін, Брати Боссетті, Адам і Єва і ін., Щоб оглянути їх зверху. А відважні туристи можуть наблизитися до самого інфернальному місця, де кожну секунду з водоспаду під назвою Гарганта-до-Діабло (Дихання Диявола, або Паща Диявола) падає найбільша кількість води на відстань всього двох метрів! За новою канатною дорогою сюди рукою подати, всього 2200 м.

Випари над водоспадами Ігуасу створюють особливі світлові ефекти. Натовпи туристів приїжджають сюди, щоб насолодитися рідкісним природним явищем - місячними райдугами, особливо розкішними в повний місяць. А днем ​​тут можна милуватися звичайними райдугами, навколо яких пурхають тропічні метелики.

Вікторія
Знаменитий водоспад не є ні найвищим, ні найширшим. Названий на честь англійської королеви його першовідкривачем, водоспад Вікторія зайняв лише четверте місце в нашому "горизонтальному" рейтингу. Його висота 120 м, ширина 1800 м. Знаходиться він на річці Замбезі (межа Зімбабве і Замбії). Місцеві жителі називають його Моси-оа-Тунья (Гремящий Дим) через приголомшливого гулу, з яким падає велична Замбезі.

Ніагара

Найвідоміший водоспад - Ніагарський - всього лише п'ятий у світі по ширині фронту падаючої води - 1200 м - і практично в 20 разів нижче венесуельського Анхеля: висота його всього 51 м. Розташований він на кордоні США і Канади на річці Ніагарі, що з'єднує два озера - Ері і Онтаріо. Води могутньої Ніагари з величним спокоєм за двома рукавах падають вниз, утворюючи внизу гігантські вири. Ранньою весною, під час льодоходу, до гуркоту падаючої води додається гул розбиваються величезних крижин.

 Американці встановили тут десятки різнокольорових прожекторів загальною потужністю 1,5 млн кВт, які з настанням сутінків малюють різні картини на безперервно рухається стіні водоспаду.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...