понедельник, 26 декабря 2016 г.

Дата в географії

Цунамі в місті Ао Нанг, провінція Крабі, Таїланд (uk.wikipedia.org)
Що відбувалось в цей день з точки зору географії?

26 грудня 2004 року стався найбільш смертоносний землетрус у сучасній історії,  зафіксований в Індійському океані, на північ від острова Суматра.

Землетрус в Індонезії 2004 — потужний землетрус, попередньо оцінений в 6.8 балів за шкалою Ріхтера, пізніші, точніші оцінки для землетрусів такої сили за шкалою миттєвої магнитуди, це 9.0 балів. Епіцентр був розташований на дні Індійського Океану на захід від північного узбережжя Суматри, Індонезія.  Це найбільший землетрус з часу землетрусу 1964 року на Алясці, сила котрого становила 9.2 балів за шкалою Ріхтера. Понад 100 000 чоловік загинули внаслідок цунамі висота котрого місцями сягала 15 метрів. 

Характеристика землетрусу

Координати гіпоцентру: 3.298°N, 95.779°E, приблизно в 160 км на захід від Суматри, 30 км нижче середнього рівня моря. Землетрус був незвично значним з географічного погляду. Приблизно 1 200  км лінії геологічного розлому зсунулись в місці де Індійська тектонічна плита підходить під Бірманську плиту. Оцінюється, що дно океану над Бірманською плитою припіднялось на 10 м над Індійською плитою, створивши ударні хвилі в Індійському Океані, що поширювались із швидкістю до 800 км/год, формуючи цунамі коли досягали берега. Загальна енергія землетрусу оцінюють в 32 000 мегатон, або 1.33×10^20 Джоулів. Для порівняння, це приблизно 30% всієї енергії, що її споживають США протягом року, або цієї енергії достатньо щоб закип'ятити 10000 л води для кожної людини на Землі.

Землетрус поблизу індонезійського острова Суматра 26 грудня 2004 року став найпотужніший за попередні 40 років і п'ятим за силою за останні 100 років. Землетрус призвів до утворення сильного цунамі, яке забрало життя більше 200 тисяч чоловік. Його магнітуда дорівнювала дев'яти балів за шкалою Ріхтера.

Епіцентр катастрофи розташовувався на глибині близько 20 кілометрів під дном океану приблизно в 200 кілометрах на захід від північного краю індонезійського острова Суматра.

Близько восьми годин на північний схід від острова був зафіксований ще один поштовх силою 7,3 бали. Потім протягом години була зафіксована серія поштовхів силою близько шести балів, що прямували хвилею від острова Суматра у напрямку до Андаманських островів (Індія).

В результаті землетрусу в океані утворилася гігантська хвиля цунамі. Її висота у відкритому океані склала 0,8 метра, у прибережній зоні — 15 метрів, а в зоні виплеску — 30 метрів. Швидкість хвилі в відкритому океані досягла 720 кілометрів на годину, а в міру гальмування в прибережній зоні знизилася до 36 кілометрів на годину. Через 15 хвилин після першого поштовху хвиля досягла і змела північний край острова Суматра. Через півтори години вона обрушилася на узбережжя Таїланду, через дві години досягла Шрі-Ланки та Індії, за вісім годин пройшла Індійський океан, а за добу, вперше в історії спостереження хвиль, цунамі обігнув весь Світовий океан. Навіть на Тихоокеанському узбережжі Мексики висота хвилі склала 2,5 метра.
26 грудня 2004. Цунамі в місті Ао Нанг, провінція Крабі, Таїланд

27 грудня 2004 в акваторії Бенгальської затоки поблизу узбережжя Андаманських і Нікобарських островів (Індія) була зафіксована нова серія підземних поштовхів силою близько шести балів за шкалою Ріхтера. Крім цього, у першій половині дня цунамі, що супроводжувалося шквальним вітром, досягло східного узбережжя Африки, завдавши руйнування на протязі від Африканського рогу до Танзанії. Особливо потужного удару зазнало східне узбережжя Сейшельських островів, де висота хвиль сягала 2,5-3 метрів.

29 грудня 2004 в акваторії Бенгальської затоки поблизу узбережжя Андаманських і Нікобарських островів була зафіксована ще одна серія підземних поштовхів силою 5-6 балів за шкалою Ріхтера. Найбільші руйнування цунамі принесло населеним пунктам, розташованим на узбережжі Індії, Індонезії (переважно в провінції Ачех) і Шрі-Ланки. Менш серйозними виявилися руйнування на східному узбережжі Африки.

Загальна кількість жертв в постраждалих від цунамі країнах Азії і Африки точно не відома, однак, за різними даними, ця цифра становить приблизно 230 тисяч чоловік. Економіці постраждалих країн стихійне лихо завдало шкоди в 10,7 млрд доларів.

Світова спільнота виділила понад 11 мільярдів доларів для ліквідації наслідків цунамі в країнах басейну Індійського океану. Найбільший внесок зробив уряд Японії — 500 млн доларів, Світовий банк — 250 млн доларів, ЮНІСЕФ направив 81 млн доларів на допомогу 1,5 млн дітей, які внаслідок стихії залишилися без батьків і отримали поранення.

 Людські жертви

Серед жертв цунамі було понад 5 000 іноземних туристів, головним чином із Скандинавських країн.
Джерело: http://uk.wikipedia.org

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...