четверг, 13 апреля 2017 г.

Загибель «Титаніка»



14 квітня 1912 року 21-річний оператор телеграфу з Нью-Йорка Дейвід Сарнов прийняв сигнал біди з британського лайнера «Титанік», який завершував свій перший рейс з Англії до Америки і, рухаючись на максимальній швидкості, він наткнувся на айсберг і, розколовшись на дві частини, затонув. Загибель «Титаніка», яка забрала життя більше півтори тисячі чоловік, стала однією з найбільших катастроф XX століття.
«Титанік» був збудований в 1912 році ірландським судновласником Вільямом Перрі і мав стати найшвидшим та найбільшим судном у світі. Гігантський корабель водотоннажністю 52 147 тонн міг розвивати швидкість 23 вузли (42 км/год), був близько 269 метрів у довжину і 28 метрів у ширину, мав подвійне дно і спеціально сконструйований трюм, розділений на 16 герметичних секцій, наповнення водою навіть чотирьох з яких, не могло привести до катастрофи. Це давало підстави пресі називати «Титанік» нетонучим судном.
10 квітня 1912 року «Титанік» вийшов з британського порту Саутгемптон, зробив зупинку в Шербурі (Франція) та Квінстауні (Ірландія) і з 2234-ма пасажирами вирушив до Нью-Йорка, куди мав прибути 16 квітня. Всупереч застереженням про небезпеку зіткнення з айсбергами, яких лише 14 квітня надійшло сім, о 23-40 на швидкості 25 вузлів (46,5 км/год) вдарився об льодяну глибу. Від удару в трюмі корабля утворилась величезна пробоїна довжиною майже 100 метрів, п'ять його відсіків наповнились водою і за півгодини корабель почав тонути.
На «Титаніку» почалась паніка, посилена ще й тим, що для всіх пасажирів не вистачало місця на рятувальних шлюпках, розрахованих лише на 1178 осіб (як того й вимагади тогочасні правила техніки безпеки). Через майже дві години корабель розламався навпіл і о 2-27 ночі повністю пішов під воду. Це привело до загибелі 1517 чоловік, котрі не змогли залишити корабель або замерзли й потонули у воді; 712 чоловік, яким пощастило, врятував корабель «Карпатія», який прийняв сигнал лиха з потопаючого «Титаніка» і першим прийшов на допомогу.
Загибель «Титаніка» стала найбільшою морською катастрофою свого часу й досі входить до числа найбільших у XX столітті. Уламки судна виявила у 1985 році спільна американо-французька експедиція на глибині 3750 метрів на відстані близько 800 кілометрів від острова Ньюфаундленд; поганий стан носової та кормової частин і їх глибоке занурення в мул не дають можливості підняти їх на поверхню. Остання врятована з «Титаніка» людина, якій на момент катастрофи було два місяці, померла 2009 року.
Джерело:http://www.jnsm.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...